BLOG | Daan Bartels

RUBY LAAT JE STRALEN MET JE STEM, OOK ONLINE!

We leven in en vreemde tijd. Veel van wat we willen en wat we gewend zijn te doen, kan nu even niet. Niet met je vriendinnenclub eropuit, niet met je liefje naar het theater of de bioscoop, niet naar de sportschool, niet naar schildercursus, niet naar zangles. Of…

Als flexibiliteit het sleutelwoord is en online het nieuwe normaal, dan gaan we natuurlijk juist op zangles! Ruby van Urk van House of Vocals wil iedereen laten stralen met zijn of haar stem. Nu zij niet iedereen fysiek op les kan ontvangen, en niet iedereen dit wil, heeft zij de stap naar online zangles geven sinds maart 2020 gezet. En deze uitgebreid en doorgezet. Inmiddels ervaren we allemaal de voordelen van online.

Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en een lesje te boeken. Ruby beantwoordde dit met een toepasselijke, online afspraak bevestiging, waar ik meteen van ging stralen. De eerste stap was gezet. De tweede stap bestond uit het installeren van Zoom op mijn laptop en het uitkiezen van een lied om aan te werken, waarvan ik ook over een instrumentale versie kon beschikken. Stap 3 volgde na alweer een pracht van een herinneringsbericht van Ruby; op het juiste moment met een kop thee of een glas water plaats nemen in de online omgeving voor zangles nummer één!

Ruby en ik waren glas- en kraakhelder aanwezig op elkaars beeldscherm. Ruby stelde mij op mijn gemak, door heel relaxed uit te vragen wat mijn wensen en verwachtingen waren. Mijn doel was het werken aan een lied, dat ik binnenkort live moet zingen. Ik wilde leren om aan de verschillende coupletten een andere sfeer mee te geven. Daarop nam Ruby mij mee haar wereld in.

Na een aantal korte stemoefeningen, toonde Ruby mij een door haar ontwikkelde ‘volume chart’. Op een schaal van 1 tot 10 staat daarop te lezen met welke intentie en in welke situaties je heel zacht spreekt of zingt (1) tot op welke momenten je juist heel hard spreekt (schreeuwt!) of zingt (10). Ze nodigde mij uit om na te denken om mijn volume gedurende het lied aan te passen, om zo de betekenis van de verschillende zinnen kracht bij te zetten. En uiteraard vroeg ze mij dit ook uit te proberen.

Ruby koppelde het zingen met verschillende volumes aan wat ik eigenlijk denk of wil zeggen met bepaalde zinnen uit het lied. Zij noemde de tekst de ‘buitentaal’ en liet mij juist nadenken over mijn ‘binnentaal’. Ook dit helpt om wat je zingt een bepaalde klankkleur te geven.

Dat een zangles van Ruby óók online erg leuk is, is natuurlijk ook belangrijk. Ruby is een onophoudelijke bron van goede, grappige en mooie voorbeelden en uitspraken. Al ze wil uitleggen hoe belangrijk dictie is bij een uptempo lied, geeft ze vanuit het niets een mini-showtje weg door op z’n Michael Jacksons zijn ‘Wanna be startin’ somethin’ te zingen. En op mijn opmerking dat het te zingen lied vanaf de eerste regels eigenlijk al verraadt dat het liefdesverhaal niet goed afloopt, reageert ze vlot met: “Net een Disney-film… Je weet gewoon van te voren al: dat wordt weer janken!”

Janken werd het gelukkig niet tijdens en na mijn eerste online les. Het contact met Ruby was alsof ik bij haar in de studio stond en daar komt nog eens bij; ik had geen enkel probleem om een parkeerplaats te vinden en ik was na afloop ook meteen weer thuis! We leven in een vreemde tijd, maar flexibiliteit is het sleutelwoord en online zangles het nieuwe normaal!

Daan Bartels

www.liedjesvandaan.nl

BLOG | Ruby van Urk

Liefde in tijden van corona

Waar zijn we in hemelsnaam in terechtgekomen, he lieve mensen? Alles lijkt anders en toch ook niet. We houden allemaal meerdere ballen in de lucht, werken en zorgen tegelijk, missen familie en vrienden en proberen positief te blijven. En oh ja, goed voor onszelf te zorgen. We denken aan alles en iedereen. Behalve aan onszelf. Het resultaat? We zijn moe, gestrest of voelen ons niet gelukkig.

We kunnen danwel geen vakanties boeken of feestjes geven maar gelukkig hebben we wel onze vaste momenten om dingen te vieren. Zo is het binnenkort gewoon weer Valentijnsdag. De dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. Wat nou als je dit jaar jezelf (ook) een cadeautje geeft? Een cadeau uit zelfliefde! Eigenliefde lijkt misschien egoïstisch maar is dat allerminst. Ik moet altijd denken aan het veiligheidsvoorschrift tijdens een vlucht: zet eerst je eigen zuurstof masker op voordat je anderen helpt. Zelfliefde, het waarderen van jezelf, zorgt ervoor dat je dingen doet die goed voor je zijn. End at is niet alleen fijn voor jezelf. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je ook anderen lief kunt hebben.

Een manier om je eigenliefde te laten groeien is om jezelf te durven zijn. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid met het idee dat je maar beter ’normaal’ kunt doen, dan houd je jezelf misschien in op het moment dat je jezelf eigenlijk zou willen laten gaan. Als je bijvoorbeeld lekker hard zou willen meezingen met een nummer. Of je spreekt je niet uit op het moment dat je dat wel zou willen. Je kunt hier heel makkelijk mee aan de slag gaan door een paar vocal coaching lessen te nemen! Ruby van Urk biedt je een super leuke, vrolijke en toegankelijke workshop van 2 lessen waarin je leert wat je eigenlijk allemaal met je stem kunt, de korte workshop Ontdek je Stem.

Je leert dat iedereen kan zingen (ja, ook jij!) en hoe leuk het is om je stem te gebruiken, zonder schaamte. Zodat je lekker vrij kan spreken en zingen. En geloof mij, haar methode werkt.

En ook zo leuk: liefde is besmettelijk. Wanneer je veel van jezelf houdt, straal je dat uit en moedig je anderen aan om ook van zichzelf te houden. Dus geef jezelf dit cadeau met Valentijn en geniet! Het zal je blij, trots en energiek maken.

Veel plezier alvast

CONTACTFORMULIER